top of page

MENOPOZ

Menopozun nasıl geçeceği aslında tamamen kişiye bağlıdır. Öncelikle genetik alt yapı ve aileden miras alınanlar, sonrasında yaşam şeklimiz, kötü alışkanlıklarımız, iyi alışkanlıklarımızı bir sepete koyup yol gösterici olacağını düşündüğümüz bir hekimle durumu değerlendirmek gerekir.


Menopoz adet döneminin bittiğini ve kadının üreme çağının kapandığını gösterir. Sağlıklı ve sorunsuz bir menopoz olmazmış gibi düşünmemeliyiz. Bir kadın 105 yaşında ve gayet sağlıklı olabilir. Bu bir hedef ise bu hedefe ulaşmak için bir yol haritasına gerek vardır. Pandemi nedeniyle Avrupa’da bulunan yüz yaşını aşmış kişileri ve aktivitelerini görmek her birimizde farklı uyanışlara sebep oldu. Avrupa’da bizim kadar kilolu nüfus yok. Spor yaşamlarının her alanında, çalışma saatleri insani sınırlarda, şehirler park ve ormanlarla kaplı. Toplumsal olarak başardıkları bu sistemi bizim bir anda gerçekleştirmemiz mümkün olmadığına göre bize düşen kendimiz için bireysel gayret göstermek olmalıdır.

Menopozun nasıl geçeceği aslında tamamen kişiye bağlıdır. Öncelikle genetik alt yapı ve aileden miras alınanlar, son- rasında yaşam şeklimiz, kötü alışkanlıklarımız, iyi alışkanlıklarımızı bir sepete koyup yol gösterici olacağını düşündüğümüz bir hekimle durumu değerlendirmek gerekir.

Kadınlarımız için sağlıklı bir menopozun ilk kuralı menopoz öncesi düzenli kontrollerle menopoza girişi sağlayabilmektir. Menopozdan önce spor, diyet, ideal kilo, vitamin desteği, kanser taramalarının düzenli olması önemli bir adımdır.

Menopoza hazırlıksız yakalanmışsak ne yapalım? O zaman menopozun ilk 5 yılı önem kazanır. Bu yıllarda kalıcı doku kayıpları olmaya başlayacağından, diyetin ve sporun planlanması, vitamin takviyelerinin kişiye özel belirlenmesi, bir hekimin denetiminde tüm kanser tarama testlerinin yapılması gerekir. Östrojen kullanımı masaya yatırılır.Gerekli midir? Kullanılacaksa hangi tip östrojen alınmalıdır? Kaygılar nelerdir?


Menopozun ilk 5 yılını kaçırmışsak, östrojen kullanımı seçenekleri azalabilir. Bu durum- da mevcut dokuları koruma ve yeni hasar oluşma hızının azaltılması için bir plan yapılır. Vajinal kuruluk, kemik ağrıları, kamburlaşmaya gidiş, uyku sorunları, hafiza bulanıklıkları artık ortaya çıkmış olabilir.

Menopoz öncesi ve menopozda dikkat etmemiz gereken temel sistemlerin başında beynimiz gelir. Beyin hücrele- rimizi koruyarak hafıza, bilişsel fonksiyonlarımız (hesap yapma, günleri-ayları takip edebilme, yeni bir şeyler öğrenme), duygu durumumuz, uyku düzenimizi koruruz. Sonra kalp ve damar sistemimiz, kemik-kas- eklemlerimiz, cinsellik ve boşaltımın bir arada olduğu genitoüriner organlarımız gelir. Hiçbir organ veya sistem diğerinden daha kıymetli değildir. Bir saat gibi çalışan vücut için herhangi küçük bir parçanın bile hayati önemi vardır.



Menopoz öncesi, sırasında ve sonrasında bir plan dahilinde ve sistemli olabilirsek, ihmaller sonucu yaşanan, acil durumlarla gereksiz hastane yatışlarının önüne geçmiş oluruz. Hele de pandeminin belirsizliğinin yaşandığı bu yıl kış gelmeden tüm sağlık kontrollerinizin bitirilmiş ve bir düzenin çoktan kurulmuş olması tüm toplumun hayrına olacaktır.

Sağlıklı, güzel ve uzun bir ömür dilerim.


YRD. DOÇ. DR. SEÇİL GÜNAY AVCI


Comments


bottom of page