top of page

Bu kış sağlıklı kalın!

Soğuklarla birlikte kış hastalıklarına yakalananların sayısı da hızla artarken, Etkin Eczacılık Derneği kış hastalıklarından korunmak, iyileşme sürecini hızlandırmak ve yanlış müdahalelerle vakit kaybetmemek için her kış olduğu gibi, yeni bir sağlık kampanyası başlattı. Belirli semptomların görülmesi halinde vakit kaybetmeden doktora gidilmesinin gerektiğine vurgu yapılan ve "Bu kış sağlıklı kalın" sloganıyla hayata geçen kampanyada antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımının bağışıklık sistemine zarar verdiği ayrıca vurgulanıyor.


Kışın kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde grip vakaları da gittikçe artıyor. Etkin Eczacılık Derneği, "Bu kış sağlıklı kalın" sloganıyla hayata geçirdiği kampanya kapsamında koruyucu sağlıkta büyük rol oynayan eczacıların, gribe karşı da en etkili danışma mercilerinden biri olduğunu vurguluyor ve toplumu hem bilinçlenmek hem de hasta olmadan gereken önlemleri almak için eczanelere danışmaya davet ediyor. Dernek yetkilileri eczacıların kış hastalıklarından korunma yolları, sonraki adımlarda hastalık halinde neler yapılacağı, hangi durumda doktora başvurulması gerektiği ve söz konusu hastalıklarda antibiyotiklerin yanlış kullanımı konusunda en güvenilir danışma mercilerinden biri olduğunun altını çiziyor.

Doktora gitme zamanı!


Kampanya kapsamında çeşitli uyarılarda bulunan Etkin Eczacılık Derneği yetkilileri yetişkinlerde soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin 10 günden fazla sürmesi; baş, boğaz kulak ağrılarının ağrı kesicilerle geçmemesi; hastanın hamile veya kronik hastalıkları olması; ciddi göğüs ağrısı ve soluk alma problemi oluşması; koyu kıvamlı, yeşil ya da kanlı balgamlı öksürük olması; boynun iki tarafında ya da arkasında şişmiş, sert ve ağrılı kitleler hissedilmesi; ani baş dönmelerinin görülmesi ve şiddetli ve inatçı kusma görülmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Çocuklarda vakit kaybetmeden doktora gitmeyi gerektiren belirtiler ise şöyle:


o Belirtiler 5 günden fazla sürüyorsa (1 yaş altı için hiç beklemeden)

o Hızlı soluk alıp verme varsa

o Mavimsi cilt rengi oluşuyorsa

o Yeterli sıvı alamama durumunda

o Sürekli uyku hali ve uyarılara duyarsızlık görülüyorsa

o Huzursuzluk varsa

o Döküntülü ateş olursa


Gereksiz antibiyotik kullanımı çok yanlış!

Kampanya kapsamında eczane ekipleri önemli bir gündem konusu olan antibiyotiklerin gereksiz kullanımıyla ilgili olarak da hastaları bilgilendirerek gerekli olan durumlarda doktora yönlendirme yapacak. Toplumumuzda sık görülen yanlışlardan biri de her kış hastalığı belirtisinde, doktor tavsiyesi almadan bilinçsizce antibiyotik kullanımına başvurmak. Soğuk algınlığı ve gribe virüsler yol açtığını vurgulayan yetkililer, virüslerin antibiyotiklerden etkilenmediğinin altını çizerek, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmak gerektiğini belirtti.


Kış hastalıklarından korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutun

Etkin Eczacılık Derneği yetkilileri soğuk algınlığı ve gripten korunma yollarını şöyle özetledi: "Bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Bunun için de 8 saat uyumalı, dengeli beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, hayatımızdaki stresi azaltmalı, sigara içmemeli ve gerekirse bağışıklık destekleri kullanmalıyız. Ayrıca virüslerin yayılmasını engellemek için ellerimizi her fırsatta yıkamalı, bulunulan ortamda temas edilen yüzeyleri temiz tutmalı, ortak kullanılan obje ve yüzeylerin temizliğinden emin olunmadığı sürece direkt temastan kaçınmalı, bulunulan ortamı havalandırmalı ve hasta kişilerle temastan kaçınmalıyız. Virüslerin çoğu mukus sıvısıyla yayıldığı için ellerimizi göz ve burnumuzdan uzak tutmalıyız. Ayrıca risk grubunda olanların da mutlaka grip aşısı olması gerekiyor."


Hastalık halinde dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve doğru beslenmek gerekiyor

Etkin Eczacılık Derneği yetkilileri hastalık halinde ve ateş düştükten sonra en az 24 saat evde kalınması gerektiğini, yorucu aktivitelerden kaçınarak dinlenmek ve virüs ile savaşmak için gerekli enerjiyi kazanmak gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bol sıvı tüketmek ve günde 8-12 bardak su içmek, doğru beslenmek, vitamin desteği almak ve kullanılan diş fırçasını hastalık sonrasında mutlaka değiştirmek gerekiyor.



Comments


bottom of page