top of page

ANNE SÜTÜ


Afetlerde veya acil durumlarda bir bebek için en temiz, en güvenli gıda anne sütüdür.


Kriz dönemlerinde mamaların kullanılmasının pek çok sakıncası vardır. Temiz suya ulaşımın zor olduğu bu dönemlerde mamaların hazırlanması ile biberon ve başlıklarının temizliğinde çıkacak sorunlar bebeklerde ishal başta olmak üzere enfeksiyonların artmasına neden olabilir.


Anne sütü bebeklerin en iyi şekilde beslenmesini sağlayan mükemmel bir besin öğesidir. Ayrıca bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek ishal ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Sıcaklığı bebek için idealdir, hipotermiyi önlemeye yardımcı olur. Emzirme sırasında salgılanan hormonlar da annenin stres ve endişesini azaltır.

Yoğun stres varlığında anne, sütünün azaldığını hissedebilir. Bu durumlarda sütte azalmadan ziyade, oksitosin hormonundaki azalma, süt akımını yavaşlatabilir. Yoğun ten teması, bebeği mümkün olduğunca kucakta tutmak ve daha sık emzirmek sütün eski haline dönmesini sağlayacaktır. Süt yapımını sağlayan en önemli faktör arz taleptir. Bebek ne kadar sık emzirilirse o kadar süt yapılacaktır.


Afet dönemlerinde annenin yetersiz beslenmesi annelerde sütte azalma endişesi yaratabilir. Ancak süt yapımı annenin beslenmesi ile direkt ilişkili değildir. Annede ağır beslenme bozukluğu olmadıkça süt yapımı azalmayacaktır. Gebelikte alınan kilolar ve meme hücresinin süt içeriğindeki maddeleri salgılaması süt yapımında etkilidir. Bu nedenle anneler yeterli beslenmediklerini düşündükleri dönemlerde de bebeklerini sütleriyle en iyi şekilde doyurabilirler. Nitekim enkaz altında sütüyle beslediği bebeğiyle hayata tutanan anne bebek çiftleri bunun en canlı örneklerini oluşturmaktadır.


Kriz dönemlerinde mamaların kullanılmasının pek çok sakıncası vardır. Temiz suya ula- şımın zor olduğu bu dönemlerde mamaların hazırlanması ile biberon ve başlıklarının te- mizliğinde çıkacak sorunlar bebeklerde ishal başta olmak üzere enfeksiyonların artmasına neden olabilir. Bebeğin yaşına uygun olmayan mamaların kullanılmasının bebekte birtakım olumsuz etkilere yol açabileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca bu dönemde sağlık kuruluşlarına ulaşımda sıkıntılar olabileceği göz önüne alındığında anne sütüyle beslenmenin desteklenmesinin önemi bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Afet dönemlerinde mama kullanılması gerektiğinde bağışların rastgele, annelere yapılmaması, mamaların hekim kontrolünde tıbbi gereklilik varlığında bebeğe verilmesinin sağlanması çocuk ve toplum sağlığı açısından önem taşımaktadır.


Kaynak: 1.American Pediatri Akademisi

2. Sosyal Pediatri Derneği

bottom of page