top of page

ANNE SÜTÜ

Anne sütünün ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz; özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü devamında da 2 yaşa kadar bebeğin emzirilmesinin ne kadar önemli olduğunu doktorlar sürekli vurguluyor. Bu bilgileri çok iyi bilmemize rağmen neden emzirme oranları düşük çıkıyor annelerde dersiniz? Halbuki hastanede yeni doğanların anne sütü alma oranları yüzde doksanlarda, yani başlangıç çok iyi ama devamında sınıfta kalıyoruz. Emzirmek ne kadar zor olabilir ki dediğinizi duyar gibi oldum. Zaten hayatın doğallığında içgüdüsel bir işlem değil mi? Evet insan doğası içinde normal ama hayatında ilk defa bebek emzirecek birine sorun bakalım kolay mı değil mi? Emzirme hali her anne için farklıdır. Pek çok anne en başından itibaren sütlerinin gelmesine rağmen devamında emzirmeyi bırakıyor ya da bırakmak zorunda kalıyor, ancak bebeklerin sağlıklı gelişimi için ilk 6 ay yalnız, devamında da 2 yaşına kadar ek gıda ile anne sütü alımı çok önem arz ediyor.


Nedenleri ne olabilir? Aslında pek çok faktör var. Anne en başta çok emzirmek istemesine rağmen bebekte emme isteksizliği olabilir. Bebek aç olmasına rağmen memeyi reddedebilir veya memeyi tutar, ancak emmeyebilir yutmaz veya çok zayıf emebilir, bazen de anne emzirmeye çalışırken bebek ağlayabilir, yorulabilir. Bazen de bir memeyi alır diğerini almaz. Bu durum anneyi yıldırabilir. Hemen pes etmeden önce bebeğin burnunun tıkalı olabileceği ağzında pamukçuk olabileceği ya da emzirme pozisyonunda rahat edememiş olabileceği akla gelmeli. Anne de oluşabilecek göğüs yaraları da emzirmeye engel olabiliyor. Sürülü haldeyken de emzirebileceğiz göğüs ucu kremlerinden yardım alabilirsiniz. Emzirme sorunları için hastanelerde hemşirelerden emzirme danışmanlığı alabilirsiniz. En önemli nokta ise emzirme konusunda moralinizin ve motivasyonunuzun iyi olması. Doğumdan sonra annenin çevresindeki herkesin ona destek olması gerekiyor. Özellikle yeni doğumlarda iki saatte bir emzirmek gerekliliği, gece uyanıp emzir- me durumu anneyi çok yorabilir mutlaka kendisine destek verilmelidir. Yeni doğan bebekler az ve sık emerler, mide hacimleri küçük olduğu için az miktardaki süt onları doyurur. Bebek emdikçe süt çoğalır ve onun ihtiyacını karşılar. Ama yorgunluk, stres, hastalık gibi bazı durumlarda sütünüzün gel- mesi yavaşlayabilir. Bu gecikme bebeğinizin tepki göstermesine neden olur. Emmeye başlar başlamaz sütün ağzını doldurması isteyen bebeğiniz, sinirlenerek memeyi bırakmak isteyebilir. Doğumdan sonraki günlerde bebeğinizi sık sık emzirirseniz sütünüz çoğalır ve bebeğinizi doyurabilirsiniz. Ancak bazen 4. aydan sonra iştahlı bebeklerin doymasına yetmez, bebek huysuzlaşır ve emmek istemez. Sık emzirdikçe süt artar. Memeyi reddetme öncelikle annede bazı negatif düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bebeğinin kendisini reddettiğini, yani bir bakıma onu istemediğini düşünebileceği gibi; bebeğinin bir daha emmeyeceğini, sütünü bıraktığını ve beslenmesinde sıkıntıların olacağını da akla getirebilir. Mamaya mı başlamam gerekiyor kaygısı ortaya çıkar. Hemen bu düşüncelere kapılmamalı, sabırlı olmalısınız. Çalışmaya başlamak da sütü azaltan önemli bir etken. Uzun saatler bebeğinizden ayrı kalıyorsanız sütünüzü sağmalısınız ki hem sütünüz azalmasın hem de siz yokken bebeğiniz yine sütünü alabilsin.


Tabi ki annelere mutlaka emzirin derken herhangi bir sebeple emziremeyen anneleri kötü hissettirmek değil amacım. Kendi açımdan konuşacak olursam, ben de sadece dört ay emzirebildim, uzun saatler çalışmak zorunda kalınca benim de sütüm azaldı ve devam sütleri ile beslenmeye başladı kızım. Keşke daha uzun sürseydi ama ilk dört ay bile anne sütü aldığı için mutluyum. Eğer anne adayı iseniz ya da yeni anne iseniz yazımın size bir nebze de olsa yardımcı olmasını umut ediyorum. Sağlıkla kalın...

bottom of page