top of page

RESSAM TÜRKAN TAYBARA İle RÖPORTAJ


Hayat hikayenizi anlatabilir misiniz?

1971 yılında Tunceli’de doğdum. İlk ve ortaokulu Tunceli Lisesi’nde okudum. Liseyi Adana’da, yüksekokulu Edirne’de okudum. Bir kamu kuruluşunda laboratuvar teknisyeni olarak görev yaptım. Sonra istifa ettim. Evliyim, Nehir ve Toprak isminde iki çocuğum var.


Resim yapmaya nasıl karar verdiniz, anlatabilir misiniz?

Çocukluğumdan beri resime özel bir merakım vardı. 20’li yaşların ortalarında birkaç kursa giderek başladım resim yapmaya. Resim yaptığımda kendimle bütünleştiğimi hissettim, meditasyon gibiydi. Başlayış, o ilk başlayış, ilk günkü heyecanımla resim yapmaya devam ediyorum. 6-7 kişisel sergi, 12 yurt içi ve yurt dışı karma sergilerine katıldım.


Resim yapmak sizin için nasıl bir anlam taşıyor?

Resim yapmak benim için bir trans hali. Çalıştığım bir portreye kendi düşüncele-rimi yansıtıyorum. Sanırım peyzajda, natürmortta öyle. Resim yapmak, duygu-larımın bir çeşit dışa vurumu diyebilirim. Beni iyileştirdi, hayata, insana, doğaya bakışımı değiştirdi. Öyle bir şey ki, kendimin bile bilmediğim annemden miras hüzünlerle yüzleşmemi sağladı, bu anlamda da beni iyileştiren bir uğraş oldu.


Bu resim beni çok etkiledi, resmin sizde bıraktığı duyguyu aktarabilir misiniz? Nedir bu resmin anlattığı, niye böyle bir resim yaptınız?

Daha önceden kadına, çocuğa şiddet konulu sergilere davet edilmiştim. Bunu hep ötelemiştim. Konu şiddet. Resmetmek bile rahatsız edici, sarsıcı fakat günümüz dünyasında ülkemizde o kadar çok şiddet içerikli haberler görüyor ve duyuyoruz ki, hesaplamadan, kana şiddete doymayan adamların yüzüne kan atmak istedim. Onu da bu şekilde resmettim.


Bu son çalışmanız. Bu komposizyon bize neyi anlatıyor?

Son yaptığım resim sipariş üzerine yaptığım bir çalışma. Bu bir soyağacı. Siparişi veren kişinin tarzını, evini gördükten sonra ona bir eskiz çalışması yapıp sundum. Çalışmanın çıkış noktasını en azından resme başladıktan sonra tuval ne istediğini bana fısıldıyor, gerisi spontane gelişiyor. Bittiğinde ne ile karşılaşacağımızı sipariş verenin bilmediği gibi ben de bilmiyorum.


Bu resim benim en sevdiğim resimlerden bir tanesi. Bu resimde ne anlatmak istiyorsun, yorumunu alabilir miyim?

Bu resim Osman Hamdi Bey’in Mihrap eserinden esinlendiğim bir eser. Okuduğum bazı kaynaklardan Osman Hamdi Bey’in bu eserde hamile kızını Mihrapta rahli üzerine oturtturmuş, yerlere bütün din kitaplarını koymuş şekilde resmeder ve rivayet odur ki, anneliğin bütün dinlerin üstünde olduğunu vurgula-mak istemiştir. Osman Hamdi Bey’in birçok eserinden etkilendiğim gibi bu eseri de beni çok etkilemiştir. Bu eseri kendimce günümüze uygun bir şekilde uyarladım.


Resimlerin bazılarında Anadolu motifleri, halı bunlara rastladım ve bu motifleri resimlerinde çok güzel yansıtmışsın. Özel bir nedeni var mı Anadolu motifleri kullanmanın?


Resimlerimdeki Anadolu motifleri ve Dersim anaları daha önce yaptığım 6 tane Dersim konulu sergilerimden. Bunlar da tasarlanarak yapılmış eserler değil. Anaların gözlerindeki hüzün, anlatmak isteyip de kendileriyle göçüp giden hika-yelerini dile getirmek istedim. Beni ben yapan memleketin yaşadığı zulmü kendimce yorumlamaktır.


Aklına bir proje geldi, onu resmetmek istiyorsun. Nasıl başlıyorsun resim hazırlığına?

Aklıma gelen bir projeyi küçük bir eskize yapıyorum. Sonuçta tuvalde bambaşka bir şey çıkabiliyor. Bazen 1-2 yıl bekleyen eserler oluyor, o resimden kopuyorum. Devamı gelmiyor veya heyecan vermiyor bana, bırakıyorum. Daha sonra günü gelince devam ediyorum ya da üstünü kapatıyorum.


Resim yaparken sana en çok ilham veren neler oluyor?

İlham kaynağım, yaşamın tam kendisi. Doğa, yaşanmışlık, insan hikayeleri, yaşan-mışlığı olan objeler ve hikayesi olan her şey bana ilham veriyor.


En çok hangi ressamlardan etkilendin? Tarz olarak neyi beğeniyorsun?

Jan VERMER, Caravaggio, Osman Hamdi, Rembrant. Bu ressamların eserlerinden etkilendim, daha doğrusu sayısız ressamın sayısız eserinden etkilenmişimdir. Fakat bu saydığım ressamların eserlerini ve reprodüksiyonlarını çalıştım ve çalış-maya devam edeceğim.



Bu röportaj için çok teşekkür ediyorum.


Sevgiler, Saygılar sanat dolu bir yıl diliyorum. Çok teşekkürler.


Ecz. Nursen Musluğlu

Comments


bottom of page