top of page

AROMATERAPİ FESTİVALİ: TARLADAN HASADA İYİLİK, SAĞLIK, GÜZELLİK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Burhaniye’de bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) Türkiye’de ve dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir festivale ev sahipliği yaptı. ‘’Balıkesir Aromaterapi Festivali Tarladan Hasada İyilik, Sağlık, Güzellik’’ 30 Haziran- 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında 4 gün boyunca binlerce kişiyi ağırladı.


Bu güzel Aromaterapi etkinliğinin düzenlenmesine önayak olan, emeği geçen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkanı Sayın Yücel Yılmaz ve BAÇEM Müdürü Sayın Nazım TANRIKULU (aynı zamanda Aromaterapi Yönetim Kurulu üyemiz) ve ekip arkadaşlarına teşekkürlerimizi sunarız.


BAÇEM’in iki kez düzenlediği festivaller sırası ile; Tarladan Hasada Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Festivali ve bu yıl genel anlamda Balıkesir Aromaterapi Festivali Tarladan Hasada İyilik, Sağlık, Güzellik bize çok önemli bir meseleye vurgu yaptığını göstermektedir.


Aromaterapide kullanılan bitkilerin tohumdan itibaren ekilmesi, yetiştirilmesi, hangi zamanda toplanması gerektiği, distilasyonu, nasıl saklanılacağı ve nasıl kullanılacağına kadar hassas, önemli bir serüvene sahiptir.


BAÇEM’in vizyonuna bakacak olursak;

• Tarımsal Ar-Ge’ye dayalı üretilen bilgiyi; eğitim, festival v.b organizasyonlarla üretici ile paylaşmak.

• Ekolojik bütünlüğe duyarlı, biyodinamik tarım, organik tarım, onarıcı tarım, iyi tarım, bütüncül tarım v.b tarımsal üretim yöntemlerini yaygınlaştırmak.

• Toprağın kirlenmesine neden olan bilinçsiz sulama, gübreleme v.b faaliyetlerinin doğru tekniklerini üreticiye ulaştırmak.


BAÇEM’in vizyonu ise;

Kırsal mahallelerde yaşayan çiftçileri farklı üretim alanlarına yönlendirmek amacı ile tıbbi ve aromatik bitki fidelerinin sağlanması ve bu konuda tarımsal danışmanlık hizmetinin verilmesi.

• Üreticilerin bilinçlendirilmesi ve ürün kalitesinin arttırılması amacı ile çiftçilere eğitim seminerlerinin düzenlenmesi

• Çiftçilerin yetiştirdiği ürünlerin pazar değerini arttıracak yöntemler geliştirilmesi

• Son kullanıcı ürünlerini (bitkisel ilaç, kozmetik ham madde üretimi, krem, merhem, tablet, şurup) elde etmek için uygun tarım modellerini geliştirerek hedef pazara doğrudan üretim sağlanması


BAÇEM bu bağlamda sertifikalı eğitimler düzenlemektedir. Tıbbi ve aromatik bitkilere tarladan hasada bu kadar önem verilmesi (ekimi, uygun toplama zamanı, distilasyonu), uçucu yağ, maseratların, sabit yağların her bakımdan kaliteli olma-sını sağlayacak ve aromaterapi uygulamalarını da kaliteli hale getirecektir. Kullanan kişilerin gönül rahatlığı ile uygulayabilmelerini sağlayacaktır. Böylece bitkilerden elde edilen uçucu yağlarımız, maseratlarımız, sabit yağlarımız, hidro-latlarımız uluslararası üne kavuşacaktır. Bundan 10 yıl önce yapılan aroma-terapi seminerlerinde fitoterapinin alt kolu olan aromaterapiyi anlatırken önce ‘’Aromaterapi nedir?’’ ile başlanırdı. Festivalde değerli hocalarımızdan, Aromaterapi Derneği üyelerinden spesifik sistemlerimize yönelik uygulanan Klinik Aromaterapi’ye ait sunumları dinledik. Sindirim sistemi, dolaşım sistemi, cilt hastalıkları uygulamaları, palyatif uygulama, geriatri, demans hastalarında, psikolojik rahatsızlıklarda, kanser hastalarında, akut prosedür anksiyetelerinde, ağrıda, sinir sistemi rahatsızlıkları gibi hastalıklara yardımcı olarak bazen de tedavi edici olarak görmekteyiz. Arıcılıkta, bitkileri iyileştirme ve korumada aromaterapi uygulamaları yapılmaktadır.


Zeytin çekirdekleri konseri ile başlayan festivalde, seminerlerin yanı sıra eğitim-lerden, atölye çalışmalarına, tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadından aromatik bisiklet turuna kadar birçok etkinlik eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Festival katılımcılarına; toprak ve bitkiler ile yakından tanışma, teknik bilgi ve pratik beceri kazanma sunarken, festivalin son günü Kazdağları Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılan kamp ile sona erdi. Festivali ziyarete gelen vatandaşların evlerine giderken ceplerinde çok değerli bilgiler ve güzellikler ile iyilik, sağlıkla döndük-lerine eminim. Aromaterapi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak dileğim; bundan sonraki festivallerin her ilimizde gerçekleşmesi için BAÇEM gibi merkezlerin çoğalmasıdır.



Uzman Eczacı Serap Özhan





bottom of page