top of page

41 YILLIK BİR RÜYA: İSTANBUL FİLM FESTİVALİ

İKSV İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 41.kez sinemaseverlerle buluşuyor. Türkiye ve dünya sinemasından en nitelikli ve özgün örneklere ev sahipliği yapacak olan festival bu yıl 8-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek.

Bu yıl festival afişi, festivalin 41 yıl boyunca ağırladığı ikonik sahnelerin izlerini taşıyan bir sinema perdesi eşliğinde tüm şehri gezerek bizi selamlıyor. ‘41 yıllık bir rüya’ söylemiyle yola çıkan festival, her filmin farklı bir gerçeklik ve ihtimal temsili olduğunu merkeze alarak, rüya metaforu üzerinden bilinçaltı, gerçeklik ve gerçeklik-üstü temalarını işliyor.


Festivalde dünya sinemasından en yeni örnekler, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri ve yeni keşiflerin bir arada olduğu 43 ülkeden 157 film gösterilecek. Programda ayrıca geleneksel hale gelen ulusal ve uluslararası yarışma bölümleri, konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek gösterim sohbetleri ve özel etkinlikler de yer alacak.


Festivalin açılışını yönetmenliğini Andreas Dresen’in yaptığı Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı filmi yapacak. Dünya prömiyerini Şubat 2022’de Berlin Film Festivali’nde yapan film, En İyi Senaryo ve Sanat Sinemaları Birliği Ödülü’nü kazandı. Köln’de yaşayan komedyen, yazar, sunucu ve oyuncu Meltem Kaptan’ın filmdeki güçlü Rabiye performansı kendisine En İyi Başrol Ödülü’nü getirdi.

Festival programı her sene başyapıtları, dünya sinemasının ödüllü yapımlarını ve keşfedilmeyi bekleyen yeni yönetmenleri belli bir perspektif penceresinde sunan ‘Dünya Festivallerinden, Belgesel Kuşağı, Antidepresan, Çiçek İstemez, Mayınlı Bölge, Genç Ustalar’ gibi tema başlıklarından oluşuyor. Bu yıl ayrıca ‘Tatlı, Olgun Meyvelerle Kaplı Ulu Bir Ağaç Olmak Yerine’ başlıklı film seçkisi, 17. İstanbul Bienali kapsamında programda yer alacak. Farklı tür ve coğrafyalardan onlarca filmi izleme fırsatı bulduğumuz bu tematik bölümlere ve ilgi çeken yapımlarına bir göz atalım.


Spagetti Western ustası: Sergio Leone

İstanbul Film Festivali’nin retrospektif bölümü bu yıl sinemanın en yaratıcı, en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen İtalyan yönetmen, yapımcı ve senarist Sergio Leone’yi ağırlıyor. Geleneksel Western öğelerinin dışına çıkarak, onları değiştiren, bozan ve büyük popülerlik kazanan Spagetti Western türünü yaratan Leone’nin filmleri yenilenmiş kopyaları ile gösterimde olacak.



Dünden Bugüne Türk Klasikleri: Beklenen Şarkı

İstanbul Film Festivali, Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ederek gün ışığına çıkarıyor. Festivalin en özel bölümleri arasında yer alan “Dünden Bugüne Türk Klasikleri” kapsamında sinemamızın ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku’nun, Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile birlikte yönettiği, Cahide Sonku ile Zeki Müren’in başrollerini paylaştığı 1953 yapımı Beklenen Şarkı filmi yenilenmiş kopyasıyla izleyiciyle buluşacak. Adı anıldığında akıllara aynı adlı şarkısını ve Cahide Sonku ile Zeki Müren’in piyano başındaki ikonik pozlarını getiren Beklenen Şarkı, birçok ilki bünyesinde barındırdığı için Türk sinemasında ayrı bir yere sahip.


Dünya Festivallerinden Yansımalar

Dünya Festivallerinden bölümünde farklı ülkelerden ödüllü yapımlar programda yer alıyor. 72. Berlin Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’nü alan Sonne ve Jüri Büyük Ödülü sahibi The Novelist’s Film / Romancının Filmi festivalin gözdelerinden.


Festivalde Kadın Sesleri: Çiçek Istemez

Festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri olan Çiçek İstemez’de baskılara boyun eğmeyen, kendi yolunu çizen, kendi ayakları üzerinde durabilen kadınların hikayeleri bir araya geliyor. 2021 Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış Ödülü’nün sahibi Hafsia Herzi yönetmenliğindeki Good Mother/ İyi Bir Anne kaçırılmaması gereken yapımlardan.



Mayınlı Bölge’de ‘Folk Horror’ Zamanı

Mayınlı Bölge bölümünde bu yıl farklı coğrafyalardan folklorik korku temsilleri, seyirciyi türün popüler ana akım yapımlarımdan farklı, alışılmadık ve doğa üstü öğelerle dolu bir gezintiye çıkarıyor. Yönetmenliğini Arsana Amiri’nin yaptığı 2021 Venedik Film Festivali FIPRESCI Ödülü sahibi Zalava bölümün öne çıkan filmler-inden.


Cinemania

Bu yılki Cinemania bölümünün konuklarından biri Francis Ford Coppola’nın ikonik filmi The Godfather olacak. Filmin 50. yılına özel olarak yapılacak bu gösterim, res-tore edilmiş kopyasından yayınlanacak.


Yarışmalar ve Ödüller

Festivalde yarışma heyecanı 8 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışmalarının kazananları ile FIPRESCI, Seyfi Teoman İlk Film Ödülü ve Genç Usta Ödülü’nü kazanan filmler 19 Nisan Salı akşamı yapılacak ödül töreninde açıklanacak. Bu yıl Uluslararası Yarışma’da dünya sinemasına yeni bir bakış getiren 10 film festivalin büyük ödülü Altın Lale için yarışacak. Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü her yıl İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına veriliyor. 41. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Bent Hamer üstlenecek. Ulusal Yarışma’da ise Altın Lale için 12 film yarışacak, jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Onur Ünlü yapacak.


Sinema Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl sinemada iz bırakan isimlere verilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl iki değerli oyuncuya, Meral Çetinkaya ve Gülsen Tuncer’e verilecek. Sanatçıların ödülleri 7 Nisan gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak Açılış Töreni’nde sunulacak.


Festivaller, belirli bir topluluğu bir araya getirip ortak bir yaşam alanı oluşturma ve günlük koşuşturmalar içinde rutinin dışına çıkıp nefes aldığımız boşluklar yaratma açısından önemli bir yere sahip. Dünyanın dört bir yanından yeni hikayeleri, kültür-leri, farklı düşünceleri ve bakış açılarını bir araya getiren rüya gibi bir festival kapımızda. Ve bir kez daha bizi sinemanın kolektif büyüsüne kapılmaya davet ediyor.


ECZ. Burcu Onay

Comments


bottom of page