Kolostrum bebeğin ilk aşısıdır
Kolostrum, bebeğinizin enfeksiyonlardan korunmasını sağlayacak antikorlar içerir.
Kolostrum bebeğin bağırsak mikrobiyotası oluşumu için önemlidir. Kolostrum, bağırsakta bifidobakter grubu probiyotik bakterilerin oluşmasını ve çoğalmasını sağlar. Erken dönem mikrobiyota gelişimi, bebeğin bağışıklık sistemini destekler ve besin alerjilerini azaltır.
Kolostrum, geçiş sütü, olgun süt
Bebeğiniz doğduktan sonra gelen ilk süt kolostrumdur ve 5 gün boyunca salgılanır. İçerdiği yüksek beta karoten düzeyinden dolayı sarı renklidir ve yoğun kıvamlıdır. Kolostrum küçük bir hacimde yoğunlaştığı için ilk günlerde memelerinizi dolgun veya farklı hissetmeyebilirsiniz.
Kolostrum protein açısından zengindir ve bebeğinizin ilk günlerinde tam olarak ihtiyaç duyduğu bileşimdedir. Ayrıca A vitamini, E vitamini, çinko ve eser elementler içerir.
Kolostrum, mekonyum (bebek kakası) çıkışını kolaylaştıran laksatif etkisiyle yenidoğan sarılığını önler.
Anne sütünün içeriği bebeğiniz büyüdükçe değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli yenilenir, kolostrumdan sonra geçiş sütü ve son olarak olgun süt halini alır.
Geçiş sütü
Doğumdan sonraki 5 gün ile 2 hafta arasında salgılanır. Kolostrumun bazı özelliklerine sahiptir, ancak hızla büyüyen bebeğin beslenme ve gelişim ihtiyaçlarını sağlamak için miktarı daha fazladır. Sütün protein içeriği azalırken laktoz, yağ ve kalori miktarı artar.
Olgun süt
Doğumdan 2 ila 4 hafta sonra, anne sütünün tamamen olgun olduğu kabul edilir. Olgun süt beyaz renkli ve sulu görünümdedir. Olgun sütün içeriği bebeğin ihtiyacına göre değişir. Ayrıca gündüz ve gece içeriği de farklı olabilir.