Emzirme pozisyonları
Yan yatarak emzirme
Bu pozisyonda bebek, yan yatmış anneye dönük yatırılır. Bebeğin sırtı kolla desteklenir. Bebek en yakın memeden emmeye başlar. Annenin ve bebeğin arkasının birer yastıkla desteklenmesi bebeğin yerleşmesine yardımcı olur. İlk günlerde bebeği yatarak emzirmek anne için daha rahat olabilir.
Oturur pozisyonda emzirme
Anne oturarak emziriyorsa, dik oturmalı veya hafifçe arkaya yaslanmalı, ancak kucağı düz olmalıdır. Bunun için gerekirse ayaklarının altına bir tabure konulabilir. Bebeğin tüm vücudu anneye dönük ve anne ile karın-karına olmalıdır. Bebeğin başı dirseğin ya da ön kolun iç yanına dayanır. Bebek sırtının arkasından aynı kol ile, kalçadan ise el ile desteklenir. Bebeğin altta kalan kolu anneye “sarılmalı”, anneyle arasında kalmamalıdır. Bebeği rahatça tutması için annenin arkası veya kolları yastıkla desteklenebilir. Bebeğin anneye yaklaşması için annenin kucağına da bir yastık konulması bebeğin pozisyonunu kolaylaştırır.
Kol altından (futbol topu tutuşu) emzirme
Emzirme sırasında kol açılır, bebek yana dönük halde ve ayakları arkadan çıkacak şekilde tutulur. Bebeğin omuzları, boynu ve başının alt kısmı el ile desteklenir ve gerekiyorsa meme diğer el ile tutulur. Bebeğin yastıkla desteklemesi anne ve bebeği rahatlatabilir. İkizlerde veya memenin tüm bölgelerinin boşaltılması için yararlıdır. Sezaryen ile doğumlarda yararlı olabilir.
EMZİRME TEKNİKLERİ
C Tekniği
Başparmak hariç diğer dört parmak ile memenin alttan kavranarak tutulması tekniğidir.
Memenin altında en dışta kalan parmak ile başparmak C harfi oluşturacak şekilde meme kavranır.
Parmaklar areoladan geride olmalıdır.Emzirme için en iyi tekniktir.