top of page

GEBELİKTE BAŞ AĞRISI



Baş ağrısı, bulantı gibi durumlar gebelikte sık görülür. Gebelik baş ağrıları birden başlar ve birden durur. Zonklayıcı, kafanızı bir lastik bant sıkıyormuş gibi veya migren ağrısı gibi olabilir.




Baş ağrısı, bulantı gibi gebelikte sık görülür. Gebelik baş ağrıları birden başlar ve birden durur. Zonklayıcı, kafanızı bir lastik bant sıkıyormuş gibi veya migren ağrısı gibi olabilir. Migren ağrıları olanların bazılarında ağrının şiddeti ve sıklığı azalırken bazı kadınlarda bunun tam tersi olur. Bazı ağrılar birkaç dakika bazıları ise tüm gün devam eder.

Çoğu baş ağrısı ilk 2 trimesterde görülür ve 2.trimester sonunda kaybolur. 3.trimesterde şiddetli ve sürekli baş ağrıları yüksek kan basıncının göstergesi olabilir ve hemen hekiminizi bilgilendirmeniz uygun olur.

Baş ağrısını durduracak ilaç dışında terapiler

• Pozisyonunuzu yavaş değiştiriniz. Beyninize kan akışını etkileyecek her türlü hareket baş ağrısına sebep olabilir. Yatmaktan oturmaya, oturmaktan kalkmaya hareket ederken nabız ve kan basıncı yeterli kanı beyne pompalamak için ayarlama yapar. Gebelikte rahim kanın büyük bölümünü hapsettiği için beyne giden kan azalmıştır. Sabah yataktan kalkarken veya akşam koltuktan kalkarken baş dönmesi, baygınlık veya baş ağrısı hissedebilirsiniz.

• Kan şekerinizi sabit tutunuz. Kan şekerindeki düşmeler ve açlık baş ağrısına neden olur. Sık aralıklarla yemek yemek bunu önleyebilir.


• Taze hava alınız. Havasız, kötü havalandırılan, aşırı ısıtılmış veya kirlilik dolu odalar sinüs dolgunluğuna ve baş ağrılarına neden olabilir.


• Sigara dumanı olan odalardan uzak durunuz. Kalabalık bir odada kapı kenarında oturmak arada dışarıya çıkarak taze hava almak açısından önemlidir.


• Kışın kalorifer çalışırken hafif aralık pencerenin yanında oturup kuru havadan uzak durmak iyidir.


• Eğer yeni yapılan ofis binalarında çalışıyorsanız aralarda lütfen lobiye gidip dışarıda biraz temiz hava alınız. Eğer bu zamanı asansörde geçiremiyorsanız kendinize hava iyonizörü alınız. Negatif şarjlı iyonlar ofislerdeki havanın kalitesini yükseltir.

Eğer tüm korunma yöntemlerini ve ev tedavilerini kullandınız ve hala baş ağrısı geçmediyse hekiminize danışınız. Asetominofen içeren preparatlar uygun olacaktır.

Hekiminize danışmadan ağrı kesici almayınız.

bottom of page