top of page

DİYABET MACERAM

Maceramda kendime bazı harika yardımcılar buldum: Eczacılar! İlaçlar ve sağlık hakkında her şeyi bilen dostcanlısı büyücüler gibiler. Her yerde diyabet alanında uzman doktor, hemşire ya da diyetisyenler bulunmuyor, dolayısıyla eczacıların yardımı bizler için çok önemli. Size en yeni iksirleri (yani ilaçları) ve bunların nasıl kullanılacağını öğretebilirler.


Merhaba Cesur Maceracılar! Size Tip 1 Diyabet adlı sinsi bir ejderhayla olan yolculuğumdan bahsedeceğim. Her şey ben 12 yaşımdayken, yaklaşık 28 yıl önce başladı. Ağır bir grip geçirdikten sonra bazı tuhaf şeyler olmaya başladı. Çok fazla ve hızlı kilo verdim, sürekli susuyordum ve tuvalete gitmeden duramıyordum. Ve gerçekten durmaksızın tatlı şeyler yemek istiyordum! Ailem endişelenip, beni sık sık doktora götürüyordu ama her seferinde elimizde vitaminler ile geri dönüyorduk. Sonra bir gün bir akrabam gazetede diyabet ile ilgili bir şeyler okudu ve anneme diyabet hakkında doktora danışması gerektiğini söyledi. Şanslı bir gündü çünkü ihtiyacım olan yardımı tam zamanında aldığım anlamına geliyordu.


O zamanlar pek çok insan çocukların diyabet olabileceğini düşünmüyordu, bu yüzden bu benim için büyük bir şanstı. Ailem ve ben diyetler, şırıngalar ve glikoz ölçüm cihazlarının nasıl kullanılacağı hakkında her şeyi öğrenmek zorunda kaldık. İlk başta ailem bunun bir anda geçeceğini umuyordu. O zamanlar içecekler için tatlandırıcı kullanıyordum. Bir gün annemin kullandığım tatlandırıcıyı kastederek babama ‘Duygu’nun şekeri bitti’ dediğini, babamın ise bunun diyabetin iyileştiği anlamına geldiğini düşündüğünü hatırlıyorum. Kutlamaya çok hazırdı ama çok geçmeden bunun bir yanlış anlaşılma olduğu anlaşıldı.


Benim için ise diyabet savaşçısı olmak çok zor değildi ama diğer çocuklardan farklı hissettirilmek tuhaftı. Bazen insanlar yiyemeyeceğimi düşündükleri gıdaları yerken ya da insülin vurulurken gördüklerinde, kendi aralarında fısıldaşıyor ya da tuhaf davranıyorlardı. Bunu yönetmeyi öğrenmek diyabetin kendisinden daha zordu. Ama tahmin edin ne oldu? Farklı olmanın bizi özel kıldığını, diyabetle uğraşmanın beni daha güçlü ve mücadeleci yaptığını öğrendim!


Gizli Yardımcılarım: Eczacılar

Maceramda kendime bazı harika yardımcılar buldum: Eczacılar! İlaçlar ve sağlık hakkında her şeyi bilen dost canlısı büyücüler gibiler. Her yerde diyabet alanında uzman doktor, hemşire ya da diyetisyenler bulunmuyor, dolayısıyla eczacıların yardımı bizler için çok önemli. Size en yeni iksirleri (yani ilaçları) ve bunların nasıl kullanılacağını öğretebilirler.


Eczacılar: İsimsiz Kahramanlar

Eczacılar sadece diyabet değil, pek çok sağlık sorunu hakkında bilgi sahibi olacak şekilde eğitilmişlerdir. Hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir, birisinin diyabet tanısı almasına yardımcı olabilir ve neler yapması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilirler. Herkesin en iyi bakımı almasını sağlamak için doktorlar gibi diğer sağlık kahramanlarıyla birlikte çalışırlar.


Bu Neden Bu Kadar Önemli?

Giderek daha fazla insan, sinsi bir ejderha olan diya- betle mücadele ederken, eczacılar gibi kahramanların etrafta olması gerçekten önemli. Eczacılara kolay ulaşabiliriz ve yardıma her zaman hazırdırlar.


Ejderhayı Erken Tespit Etmek

Tip 1 Diyabet teşhisi alan çocukların yaklaşık %25’i diyabetik ketoasidoz nedeniyle hastaneye başvuru yapmaktadır. Yaşamı tehdit eden bu durum sinyallerin ve semptomların önceden fark edilmesi ile önlenebilir.


Tip 1 Diyabet, vücudunuzu kandırarak, kendisine saldırmasını sağlayan haylaz bir ejderha gibidir. Bunun neden meydana geldiğine ise tam olarak emin değiliz.



bottom of page