top of page

BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞI SÜTÜNÜZDE SAKLI


Bİlimsel Eczacılığın 183.yılı


Eczacılar ilaçların akılcı ve güvenli kullanımı konusunda uzmandırlar. Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları olarak, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde her zaman en yakın sağlık danışmanlarıdır.

Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 183 yıl geçti. Biz eczacılar sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz ve mesleğimizi en doğru ve etkin şekilde yapmanın sorumluluğu ile toplum sağlığını desteklemeye devam ediyoruz.


Eczacılar “Anne Sütü” nü anlatıyor


Emzirmenin kadınlara, çocuklara ve topluma sağladığı faydalar her geçen gün artıyor ancak tüm dünyada emzirme oranları son 20 yıldır aynı düzeylerde seyrediyor. Pek çok çocuk, sağlıklı gelişimlerine yönelik bu mucize desteği kaçırıyor. Pek çok kadın etkin emzirme için ihtiyaç duydukları bilgi ve desteği alamıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2025’e kadar ilk 6 ayda sadece anne sütüyle beslenme oranını en az %50’ye kadar artırmayı hedefliyor. Etkin Eczacılık Derneği olarak biz de ülkemizde emzirme oranlarının artırılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Bu noktadan hareketle her çocuğun hayata en iyi başlangıcı yapmasını ve toplumun daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmasını desteklemek amacıyla ‘Anne Sütü Projesi’ni başlattık.


Eczacılar, emziren annelerin sorunlarına yardımcı olabilmek için bir süredir eğitimler alıyorlar ve almaya da devam edecekler. Eczacıların büyük çoğunluğu kadınlardan oluşur ve bunların da büyük çoğunluğu bebeklerini anne sütü ile beslediler. Anne sütünün önemi ve kolaylığı eczacılar tarafından iyi bilinir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi anne sütünün içeriğinin bilinenden daha önemli ve değerli olduğunu göstermeye başladı. Değişik saatlerde alınan süt örneklerinin içeriği farklıydı. Demek ki bebeğin gün içindeki farklı ihtiyaçlarına göre anne sütünün içeriği değişiyordu. Sonra gördüler ki bebeğin aylarına göre de anne sütü içeriği farklı olabiliyor. Anne sütü değerli, önemli ve şimdide mucizevi...


Sonra emzirme oranlarını incelemeye başladık, gördük ki anneler ilk önce büyük bir çoğunlukla (yüzdesel oranla) bebeklerine süt vermeye başlıyorlar. Fakat nasıl bir şeyler oluyorsa ilk 6 ay sadece anne sütü verme oranı %37-40 civarına kadar iniyor. Anneler bebeklerine sadece ilk 6 ay anne sütü vereceklerine başka şeyler de vermeye başlıyorlar. Oysa bu dönem yani ilk 6 ay anne sütü bebeğin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Anne sütü alan bebeklerde, beyin gelişimi daha nitelikli ve iyi olabiliyor. Bağışıklık sisteminin güçlü oluşu da bu beslenmeye yakından bağlı. Anne sütü ile beslenen çocukların zekâ seviyeleri diğerlerine oranla %3-4 daha fazla olabiliyor.


Peki ne yapalım o zaman bebeklerimiz bu sütten nasıl faydalansın, 6 ay sadece anne sütü içsin, bir yaşına kadar diğer besinleri tadımlık, az doyumluk olsun ama esas anne sütü olsun. Bir yaşından sonra en az iki yaşına kadar anne sütü almaya devam etsin...


Nasıl yapalım diye düşünürken Etkin Eczacılık Derneği olarak bir çalışma başlatalım ve annelere yardım edelim, oranları artıralım diyerek yola çıktık. Öncelikle bu işe gönül veren eczacıların anne sütü konusundaki bilgilerini güncellemek üzere; bu işe gönül veren doktorlar, eczacılar, ebeler eğitim seferberliği yapıp anne sütünü eczacılara her yönüyle anlattılar. Her bir değerli hoca konunun bir ucundan tutarak bu çalışmaya destek verdi ve vermeye devam edeceklerini söyleyerek Bilimsel Danışma Kurulu oluşturdular.


Biz, hem eğitimlerden aldığımız notlarla hem de çeşitli kaynaklardan yararlandığımız bilgilerle broşürleri hazırlamaya koyulduk. Özge grafiklerini yaptı, Ceyhun teknik işlerini üstlendi, broşürümüzün taslağını hazırladık. Kongrede, Bilimsel Danışma Kurulu’muzla broşürü tartış- tık, daha sade bir hale getirmeye çabaladık. Sonra da bu işin uzmanı Hocalarımızla tekrar broşürü gözden geçirerek baskıya gönderdik.


Broşürümüz yazı, çizimler ve QR kodlarından oluştu. Broşürde olabildiğince net ve kısa bilgilere yer verdik. Bilginin detayını QR kodunun içine yerleştirdik. Anneler vakit buldukça detayları inceleyebilecekler. Ayrıca anneler broşürü hiç almadan sadece QR kodu okutarak tüm bu bilgilere ulaşabilecekler. Broşür yol gösterici olacak ama eczacılar da annelere eczanelerinde yardım edecekler ve onları dinleyecekler. Doğru emzirme tekniklerinden bahsedecek, anne süt verirken bir sorun yaşarsa onu çözmeye çalışacaklar. Emzirme doğal bir olaydır. Hiç bilmeyen anne bile bunu yapabilir. Bazen çevrenin yanlış yönlendirmesine kapılarak bazı sıkıntılar yaşanabiliyor.


Doktorlar, ebeler, hemşireler anne hastanede kaldığı sürece ona destek oluyorlar sonra anne eve çıkıyor. Bundan sonra eczacıları onlara yardımcı olacak. Daha akıllı, bağışıklık sistemi güçlü, nöronların ve organların gelişmesi iyi olan çocuklardan oluşan bir topluluk oluşturmak için sağlık çalışanları ve aileler bir araya gelmeli. Sorunlarımızı birlikte düşünerek, bilginin, emeğin gücünden yaralanarak çözebilmek için adımlarımızı sıklaştıracağız.


Broşürde öncelikle hamileliğin ilk günlerinden başlayarak anne adayı için bilgiler hazırladık. Gebelik öncesi ve sürecinde anneler eczacılardan bilgi alabilecekler. Eczanelerde anne sütü hakkında bilgilendirme olduğuna dair görseller ve yazılar bulacaksınız. Eczacınız ihtiyacınız olan bilgiyi anlatacak veya araştırıp size bilgi verecek ya da bilgiye nasıl ulaşacağınızı söyleyecek. Bir Instagram sayfasına bu konuyla ilgili kısa videolar koyacağız. Annenin ihtiyacı olan her bilgiye kolay ulaşmasını sağlayacağız. Bilgiler, Bilimsel Danışma Kurulu’muzun değerli hocalarının desteği ile hazırlanacak. Güvenilir, güncel bilgi ve videoları orada bulacaksınız.



Anne sütü yaşama en iyi başlangıçtır


Anne sütü, özgün, doğal ve biyolojik standarttaki besindir. Bebeğiniz için özel olarak tasarlanmıştır ve onun ihtiyaçları için benzersiz bileşimdedir. Emzirmek, bebeğinize yaşama sağlıklı bir başlangıç yapması için verebileceğiniz en güzel fırsattır. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca su, başka sıvı veya katı besinler olmadan SADECE anne sütü almalarını önermektedir. Emzirme, 6. aydan sonra ek besinlerle beraber iki yaş ve ötesine kadar sürdürülebilir.


Doğumdan sonra erken ve sık emzirmek neden önemli?


Vücudunuz bebeğiniz doğduğu andan itibaren emzirmeye hazırdır. Doğumdan sonra ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlanması tavsiye edilir. Emzirmeye başlamanın en iyi yolu bebeğinizle ‘ten tene temas’tır. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca, sık ve etkin emzirme vücudunuzda yeterli süt üretiminin sağlanması için önemlidir.


Kolostrum bebeğin ilk aşısıdır


Doğumdan hemen sonra, kolostrum adı verilen ve bebeğinizi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı antikorlar içeren “ilk süt” salgılanır. Kolostrum halk arasında ağız sütü olarak bilinir, sarı renkli ve yoğun kıvamlıdır. Kolostrum, miktarı az olsa da bebeğiniz sık aldığı sürece ilk günlerde ihtiyacı olan tüm besinleri sağlar.

Kolostrum bebeğin bağırsak mikrobiyotası oluşumu için önemlidir, bağırsakta bifidobakter grubu probiyotik bakterilerin oluşmasını ve çoğalmasını sağlar. Erken dönem mikrobiyota gelişimi, bebeğin bağışıklık sistemini destekler ve besin alerjilerini azaltır.


Ne sıklıkla emzirmeliyim ve emzirme ne kadar sürmeli?


Emzirme sıklığı ve süresi belirli bir saate göre değil, bebeğin isteğine göre belirlenmelidir. Sık emzirme, bebeğinizin yeterli süt almasına yardımcı olur ve memelerinize daha fazla süt üretmesi için sinyaller gönderir.


Sütüm yetiyor mu, nasıl anlarım?


Doğumdan sonraki ilk haftalarda pek çok anne sütünün yetmediğini düşünebilir. Her annenin birden fazla bebeği emzirecek kadar sütü vardır. Her annenin sütü bebeğine yeterlidir.

Bebeğinizi ne kadar sık ve bol emzirirseniz, memeleriniz ihtiyaca göre o kadar süt üretmeye devam eder. Anne kendini iyi hissediyor, çevresinden yeterli destek görüyor, yeterli uyku ve sıvı alıyorsa, sütü bebeğine yeterlidir.


Anne sütü bebek için hak, anne için şanstır.


Emzirmek size ve bebeğinize yaşam boyu sürecek sağlık faydaları sağlar. Emzirmek bebeğiniz ile aranızdaki bağı güçlendirir.

Anne sütü kolay ulaşılabilir ve bedavadır. Anne sütü her zaman kullanıma hazırdır, tazedir ve sindirimi kolaydır.


Emzirmenin bebeğime faydaları nelerdir?

  • Anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyür ve gelişirler.

  • Anne sütü bağışıklık sisteminin oluşumunu ve gelişmesini sağlar.

  • Anne sütü, solunum yolu, kulak ve idrar yolu enfeksiyonlarını önler.

  • Anne sütü, Tip 1 diyabet, kalp hastalıkları, obezite ve bazı çocukluk çağı kanserlerinden korur.

  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde astım, egzema ve alerji riski azalır.

  • Anne sütü bebeğin sağlıklı beyin gelişimini sağlar, zekâ düzeyini artırır.

Emzirmenin anneye faydaları nelerdir?

  • Emzirmek hamilelikte alınan kiloların hızlı verilmesini sağlar.

  • Emzirmek doğum sonrası kanamayı azaltır.

  • Emzirmek anneyi meme, yumurtalık ve rahim kanserinden korur.

  • Emziren kadınlarda Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve obezite riski azalır.

"BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞI SÜTÜNÜZDE SAKLI!"


Ecz. Asuman Çakıroğlu

Ecz. Burcu Onay

bottom of page