top of page

AĞRILI CİNSELLİK

Cinsel ilişkinin başı, ortası, sırası veya sonrasında yaşanan ağrı nedeniyle bir sonraki cinselliği yaşamak istememek ve kaçınmaktır. İlk ilişkiden beri olabildiği gibi, sonradan da oluşabilir. Ağrının ilişkinin hangi aşamasında başladığı, nasıl sürdüğü ve nasıl sonlandığı önemlidir. Pozisyonlara göre değişip değişmediği, gün içindeki zamanlaması ağrıyı tanımlarken anlatılması gereken önemli noktalardır.


Ağrılı Cinsellik Neden Olur?

Ağrı, enflamasyon denen ödem ve şişkinliğin de eşlik ettiği bir tepkidir. Ağrı sebepleri, cinsellik yaşanırken oluşan ağrının yerine göre belirlenebilir. Vajina girişinde ağrı yaşanıyorsa, vajina girişinde yer kaplayan bir lezyon (bartholin kisti, absesi, doğum dikiş hattı), idrar çıkış deliğinin yangısı, vajinal bir enfeksiyon, ped tahrişi, aşırı kuruluk gibi etkenler olabilir. Ağrı cinsel ilişkinin ortasında ve derinde oluyorsa, rahim veya rahim ağzında bir kütle, enfeksiyon, ödem yaratacak bir etken olabilir. Yumurtalık veya vajina derinlerine yerleşmiş endometriozis (çikolata kisti) odakları bulunabilir. Bazı durumlarda komşu organlar olan idrar yollarındaki enfeksiyonlar veya kronik kabızlık veya gaz gibi sindirim sistemi sorunları eşlik edebilir. Sigara içen ve genel olarak varis ve fıtık zemini olan kadınlarda kasık varisleri dolaşım bozukluklarına bağlı ağrı sebebi olabilir. Herhangi bir kütle veya daraltıcı etken olmadan kişinin psikolojik olarak ağrı olacağı kaygısı ile kendisini kasması sonucu oluşan pelvik spazm (kalça bölgesinde aşırı kasılma) da yarattığı vajinal darlıklar ile ağrıyı tetikler. Kasık bölgesinde başlamış olan sarkma (pelvik organ prolapsusu) uzun süre ayakta kalınan günlerde ağrılı cinselliğe sebep olur.

Ağrılı Cinsellik Yaşayanlar Ne Yapmalıdır?

Ağrılı cinselliğin sebeplerine yönelik tedavi almak için düzenli olarak kadın doğum doktorları ile görüşmelidirler. Hekim sebebe yönelik tedaviye başlar. Vajinada tahriş veya enfeksiyon varsa duruma göre antibiyotik veya mantar tedavileri uygulanır. Yer kaplayan lezyonlar gerekirse çıkarılır. Aşırı yıkama alışkanlıkları varsa kadınlara vajinal bakım için eğitim verilir. Günlük ped alışkanlıkları gözden geçirilir. Bu sürede ağrılı cinsellik halinin devam edip etmediği kontrol edilir. Rahim veya idrar kesesi sarkmalarına bağlı ağrılı cinselliklerde ameliyat olmak istemeyenler için vajinal lazer önerilir. Çikolata kistleri varlığında kişiye özel tedavi seçenekleri planlanır.


JİNEKOLOG DR.SEÇİL GÜNAY AVCI

bottom of page