top of page

Sevgili Etkin Sağlık Okuru Merhaba

6 Şubat sabahı çoğumuzun hayatını çok etkileyen deprem haberleri ile uyandık. Yıkıcı gücü çok fazla olabilen deprem için bölgemize uygun evler yapmadığımızı bir kez daha öğrendik. Aynı yerlerde yıkılmayan, hasar almayan binalar gördük. Demek oluyor ki diğer evler uygun şekilde yapılmamış ve bu nedenle de can kaybımız çok fazla oldu. Deprem bölgesine yeterli hızla da ulaşamadık ve kurtarmalarda saniyelerin önemli olduğu bu durumlarda geç kaldı.

Toplum olarak çok üzüldük, çok acı çektik, yardım etmeye çalıştık. Eczacılar olarak hep orada olmaya çalıştık, ilaç gönderdik ama deprem bölgesinde hala yapılacak çok iş ve destek bekleyen çok konu var. “Bilimle, sevgiyle, birlikte yeniden başlayalım” diyoruz.

Bu sayımızda, afet konusuna geniş yer verdik. Eczacı meslektaşlarımız, sahra eczanelerinde çalışıp birçok şeye tanık oldular, deneyimlerini anlattılar. Dünya ne yapıyor diye baktık...

Anne sütünün, deprem sürecinde bile en değerli besin olduğunu düşünüp annelere destek vermenin önemine değindik. Bu konuyu Prof.Dr. Nalan Karabayır hocamız yazdı.

Depremde diyabetli çocukların insüline nasıl ulaştıklarını Prof. Dr. Şükrü Hatun Hocamız yazdı. Elele verdiğimizde yıkıcılığın ve acıların biraz da olsa üstesinden gelebileceğimizi fark ettik.

Deprem bölgesinde eczacıların organizasyonu ve dergimize yaptığı fotoğraf desteği için İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Şeker Pınar Özcan’a teşekkür ederim.

Bu sayımızda ayrıca Prof. Dr. Fatih Yıldız çok önemli bir konuyu yazdı. Nasıl hastalanıyoruz? Hücre içi sinyalizasyonun önemini anlattığı yazısında, sinyalizasyon bozan şeylere de değindi, ilgi ile okuyacağınızı düşünüyorum.

Aralıklı açlık yazısını, çok önemli yazarımız Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger yazdı. Kendisinin de vurguladığı gibi böyle bilgiler var ama herkes için aynı değil hatta zararlı bile olabilir. Yazıyı ilgi ile okuyacağınıza eminim. Kendiniz için uygun olanı ancak bir uzman desteği ile bulmanın daha doğru olacağına inanıyorum.

Birlikte zorlukları aşacağımıza olan inancımı söyleyerek iyi okumalar diliyorum.

Ecz. Asuman Çakıroğlu



bottom of page