top of page

Sevgili Etkin Sağlık Okurları Merhaba

2022 yılını da tamamlıyoruz. Yeni yılda yeni bakış açılarıyla yaşamlarımızı tekrar sorgulamaya ne dersiniz?


Her yaşanan gün farklı bir şey anlatıyor, günler geçip yıl bitiyor. Bir bakıyorsunuz yıl boyunca farklı şeyler olmuş, ne olduğunu anlayamadan yıl geçip gitmiş. Özellikle Covid-19 pandemisi, bizim bugüne kadar farkında olmadığımız birçok şeyi gündeme getirdi. Sanki nelerin bizim için daha önemli olduğunu anladık.


Dostluklarımızın, yaşamanın, sağlıklı olmanın, dışarı çıkabilmenin, seyahat özgürlüğünün değerini daha çok anladık ve bu değerlerimizi artık daha sıkı korumaya çalışıyoruz. 2023 yılına girerken, geçen yılları bir kez daha değerlendirip; yeni, uygulanabilir kararlar almanın tam zamanı.


Biz yine bu sayıda, sizlerin sağlığını dikkate alarak, sağlığınızı nasıl koruyacağımıza ilişkin bazı yazılar hazırladık.


Prof. Dr. Fatih Yıldız, suyun insan sağlığındaki önemine dikkat çekiyor. Su, ısı, mineraller ve sporun, uyku düzeni ve vücudun asit baz dengesindeki önemini anlatıyor. Ben de ilaçlarınızı bir bardak su ile almanızı hatırlatmak isterim.


İlacın iyi metabolize olup yarar sağlaması için bir bardak (su bardağı) su gerekli…


Dr. Cihan Avaroğlu, çocukluk çağı aşılarını yazdı. Benim gözlemlerim, bu yıl solunum yolu virüslerinin atak yaptığı yönünde oldu. Çocuk büyük demeden çok sayıda insan bu virüslerden etkilendi ve hastalığın süresi çok uzadı. Maskeleri bıraktık ama acaba iyi mi ettik?


Anne sütünün önemi giderek daha çok anlaşılmaya başlandı, çünkü teknoloji gelişti ve her durumda anne sütü bileşenlerini tespit etmek kolaylaştı. Görüldü ki anne sütü mucizevi bir besin ve bebeğe özgü… Etkin Eczacılık Derneği olarak daha çok bebeğin daha uzun süre anne sütü alabilmesi için annelere nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunu görev edindik ve bir proje hazırladık. Halk sağlığını koruma konusunda uluslararası bir anlaşmaya imza atmış bir ülke olarak projemizi 14 Mayıs Eczacılık Günü’nde başlattık. Projemiz dünya haritasında yerini aldı. Seneye daha çok projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladık.


Dergimizde ilginizi çekeceğini umduğumuz pek çok konuda değerli meslektaşlarımızın yazıları var. Keyifle okuyup yararlanacağınızı umuyorum.


Ecz. Asuman Çakıroğlu



bottom of page