Bu faktörler arasında güneş koruma gücü aynıdır, ama koruma süreleri değişir, 30 faktör olan güneş kremleri daha kısa süre korurken 50 faktör olan kremler daha uzun süre korur.
Güneş koruyucuları artık hayatımızda olmazsa olmazlarımız arasına girdi desek yeridir. Eskiden sadece yaz alışverişlerimizde aklımıza gelen güneş kremlerimizi şimdi güneşin artan etkisi ile yaz-kış demeden 365 gün kullanıyoruz. Peki hangi güneş koruyucusunu seçmeli, içeriği nasıl olmalı, cilt tipimize göre mi olmalı, çocuk yetişkin ayrı mı nasıl olmalı, roza hastası mıyız cilt kanseri geçmişimiz var mı, bir de bunları sorgulamalıyız.
İsterseniz öncelikle spf özelliklerine bakalım güneş kremlerinin. Açılımı ‘Sun Protection Factor’ olan güneş koruma faktörünün genellikle raflarda 30 faktör ya da 50 faktör olanını görürüz. Daha az seçilse de 100 faktör olanları da mevcuttur. Bu faktörler arasında güneş koruma gücü aynıdır, ama koruma süreleri değişir, 30 faktör olan güneş kremleri daha kısa süre korurken 50 faktör olan kremler daha uzun süre korur.
Güneşe güneş koruyucusuz uzun süre maruz kalırsak ne gibi sorunlar yaşarız? Öncelikle uzun süre güneş altında güneş koruyucusuz kalmak güneş yanıklarına sebep olabilir. Günlük hayatta güneş koruyucu sürmemek cilt yaşlanmasını arttırır, elastikiyet kaybı ve sarkma belirtilerini artırır. Kahverengi güneş lekeleri, pigmentasyon bozuklukları görülür. Uzun süreli ve tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanseri riskini artırır, cilt kanseri özellikle açık tenli kişilerde daha çok görülür.
Cilt tipinize göre güneş kremi kullanmak güneş kreminizi daha rahat kullanmanızı ve korumasının uygun olmasını sağlar. Hassas ciltler için özel olarak formüle edilmiş ürünler tercih edilmelidir. Karma, yağlı veya akne eğilimli ciltler için yağsız ve hafif formüle sahip ürünler tercih edilmelidir. Aksi takdirde cildinizde sivilcelenme problemleri yaşayabilirsiniz. Atopi eğilimli, roza eğilimli ve kızarıklık eğilimli cilt tipine sahip bireyler, cilt tiplerine uygun alerjik madde içermeyen güneş kremlerini tercih etmelidir. Güneş koruyucunuzun parfümsüz olması da alerji riskine karşı göz önüne alınmalıdır.
Güneş kremlerinin uygulama açısından farklı formları bulunmaktadır. Stick formları gün içerisinde dışarıdayken yenilemek için kolaylık sağlamaktadır. Cilt rengi eşitleyici fondötenli formları bulunmaktadır.
Güneş kremi ambalajında ürünün son kullanma tarihini kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, açıldıktan sonra ne kadar süre kullanılabileceğini belirten raf ömrü tarihine de dikkat etmek gerekmektedir. Genelde üzerinde yer alan açıldıktan sonraki 12 ay ibaresine dikkat etmeliyiz. Açıldıktan 12 ay sonra güneş koruyucunuz artık koruma sağlamayacaktır.
Güneş koruyucumuzu neden eczaneden almalıyız? Dermokozmetik güneş koruyucularını tercih etmeniz alerji oluşturmaması açısından ve yüksek koruma sağladığı için önemli. Cilt tipinizi ve risk faktörlerinizi değerlendirmesi açısından eczacınıza danışıp doğru güneş kremini almanızı tavsiye ediyoruz.
Güneş kremlerinin uygulama açısından farklı formları bulunmaktadır. Stick formları gün içerisinde dışarıdayken yenilemek için kolaylık sağlamaktadır. Cilt rengi eşitleyici fondötenli formları bulunmaktadır.
Comments