Amacımız, doğanın bize sunduğu nimetlerden yararlanma konusunda istekli olanlar için uzun yıllardan beri bu alanda bilimsel çalışmalar yapan kişiler olarak doğru bilgiler içeren bir kaynağı topluma sunmak.
Tıbbi Bitki Tamamı veya herhangi bir organı ile hastalıkların tedavisinde, hastalıklardan korunmada, sağlığın sürdürülmesinde veya ilaç etkin bileşiklerinin elde edilmesinde kullanılan bitkilerdir.
Bitkilerin Bilimsel Adı Tıbbi bitkilerin uluslararası bilim dünyasında kabul edilmiş, bitkiyi doğru olarak tanımlayan bilimsel, Latince isimlerdir.
Aynı tıbbi bitkinin farklı bilimsel kaynaklarda farklı Latince isimler ile kayıtlı olması mümkündür.
Özel Notlar Uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrosoller (aromatik sular), maseratlar, absolüler, reçine ve balsamlar güvenilir kaynaklardan, tercihen eczanelerden temin edilmelidir.
Satın alınacak ürünlerin sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir. Kalite kontrolü etkinlik ve güvenlik açısından son derece önemlidir. Bunun için Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Farmakope standartlarına uygun yağlar kullanılmalıdır.
Tüm ürünler aynı kalitede üretilmediği için markalar dikkatlice araştırılmalıdır. Ürünlerin kalitesi konusunda bir eczacıya danışılmalıdır.
Cilt üzerine kullanılacak olan zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi yemeklik yağların en yüksek kalitedeki ürünlerden seçilmiş olması gerekir.
Uçucu ve sabit yağların elde edilmesinde kullanılan bitkilerin Latince isimleri dikkate alınmalıdır. Bitkilerin yerel isimlerinin kullanılması ve bazı ürünlerde benzer isimlerin bulunması nedeniyle karışıklığa yol açabilir.
Hastalığın teşhisi için mutlaka ilgili hekime başvurulmalıdır. Ürünlere ait bilgilendirmeler için gerektiğinde eczacılara danışılmalıdır.
Kalp ve dolaşım bozuklukları, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, KOAH, diyabet, epilepsi, depresyon, AIDS, Covid-19 gibi ciddi rahatsızlıkları bulunan kişilerin ve kanser hastalarının uçucu yağ, hidrosol, absolü gibi ürünleri hekime danışmadan kullanmamaları gerekir.
İlaç kullanan kişilerin, uçucu yağları ve diğer ürün- leri kullanmadan önce ürünlerdeki uyarıları dikkate almaları, bu konuda bir eczacıya danışmaları ve hekimlerini bilgilendirmeleri, olası istenmeyen du- rumların önlenmesi açısından çok önemlidir.
Hamilelerin, hekim tavsiyesi olmadan uçucu yağları ve diğer ürünleri kullanmamaları uygun olur.
Söz konusu ürünler ilk kez deneniyorsa, cilt üzerine yama testi yapılmalıdır. Alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karşı bir taşıyıcı yağla uygun oranda seyreltilmiş ürün derinin küçük bir noktasına uygulanıp 1 saat beklenmeli, herhangi bir reaksiyon oluşmadığı takdirde cilde tatbik edilmelidir. Bekleme süresi uçucu yağın özelliğine göre değişebilir. Bu konudaki uyarılara dikkat edilmelidir. Aşırı hassas ciltlerde kullanımlar alerji ve enfeksiyonlara neden olabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, ürtiker ve kabartı görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde yağın kullanımı bırakılmalı ve bir eczacı veya hekime başvurulmalıdır.
Asteraceae, Apiaceae, Lamiaceae ve Rutaceae familyalarındaki bitkiler genellikle aşırı duyarlılığa sebep olduklarından, bu familyalara ait bitkilerden elde edilen ürünlerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.
Apiaceae ve Rutaceae familyası bitkilerinden elde edilen uçucu yağlar, absolüler ve hidrosoller ciltte güneş ışığına karşı hassasiyet gelişmesine (fotoksisite) neden olur. Bu nedenle bu bitkilerin uçucu yağları, absolüleri ve hidrosollerinin cilde uygulanmasından sonra en az 12 saat güneş ışığı ile temas edilmemelidir. Ürünler, olası kimyasal tepkimelere karşı ağızları sıkı kapalı, plastik olmayan, özellikle koyu renkli cam ve alüminyum kaplarda, serin (buzdolabı), kuru ve ışıktan uzak yerlerde muhafaza edilmelidir.
Ürünler çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır. Difüzör (hava yayıcı) kullanılarak yapılan uygulamalarda ortama yayılan buharlar evcil hayvanları rahatsız edebilir. Bu uygulama sırasında bu hayvanların ortamdan uzaklaştırılması yararlı olabilir.
Comments