Avrupa Birliği’nin finansman desteği ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)’in liderliğinde yürütülen, Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Projesi kapsamında düzenlenen “TİSK 2014 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri” yarışmasında, Üyemiz Şule İlkkurşunlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), yarışmaya katıldığı “Engelsiz İlaç“ projesi ile TİSK KSS Büyük Ödülü’nü kazandı. Ödüller, 17 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Le Meridien Otel’ de düzenlenen Ulusal Konferans ve Ödül Töreni’nde sahiplerine sunuldu.
Milletvekilleri, Bakan ve Bakan Yardımcılarının da katıldığı törene ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Şule İlkkurşunlu, Yönetim Kurulu üyeleri Ecz. Seval Ünlüerler, Ecz. Cemaleddin Saraç, Ecz. Demet Toker ve Denetleme Kurulu üyesi Ecz. Gönül Ocak ve proje ortaklarından olan Çağdaş Görmeyenler Derneği’nin Başkanı Ufuk Özen katılım gösterdiler.
Bu ödül, Altın Havan 2013 Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nden sonra “Engelsiz İlaç” projesinin almış olduğu ikinci ödül olarak yerini aldı.
ŞULE İLKKURŞUNLU (Çevreci Eczacılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı)
Bir ecza örgütünün başkanı olarak mesleğim ve örgütüm adına gerçekten onur verici bir ödül, çok teşekkürler. Üstelik Koç Holding ile aynı ödülü paylaşmak bizim için daha da önemli, sanıyorum içimizde Koç Holding’i çok iyi tanımayan yok. Ama Çevreci Eczacılar Kooperatifi’ni çok tanıdığınızı zannetmiyorum. İzninizle kısaca onu size tanıtmak istiyorum.
Biliyorsunuz, ilaç, üretiminden ve dağıtımından, son kullanıcıya ulaşıncaya kadar eczacının sorumluluğundadır, onun işidir. Biz Çevreci Eczacılar Kooperatifi olarak bu geleneksel sorumluluğa ilaveten birtakım başka çalışmalar yapıyoruz; bunların ismi sosyal sorumluluk çalışması olarak adlandırılıyor. Biz eğer sosyal sorumluluk çalışmalarından yola çıkıp oradaki çalışmalarımızı mesleki sorumluluklarımız ve ülkenin sorumluluğu haline getirip tüm ülkede yaygınlaştırılabilir hale getirebilirsek işte o zaman esas başarıya ulaşmış hissedeceğiz kendimizi. Uyguladığımız çalışmaların bir tanesi “Atık İlaç”tır. Bu çalışma bizim için ve ülkemiz için çok önemlidir. Artık tüm gelişmiş ülkelerde atık ilaçlar toplanıyor ve imha ediliyor. Türkiye’de ise, biz 2008 yılında çalışmaya başlayıncaya kadar böyle bir çalışma yoktu. Kendi olanaklarımızla üyelerimizden atık ilaçları toplayıp imha ettiriyoruz; 165 tona ulaştık. Hayalimiz ve mutlaka yapılması gereken, üreticilerin de içinde olduğu bir sistemle yönetmeliklerin çıkarılıp sürdürülebilir bir şekilde bütün ülkede atık ilaçların toplanmasıdır. Bir diğeri de Engelsiz İlaçtır, engelsiz ilaç görme engelli hastalarımızın ilaç kullanırken karşılaştıkları sağlık sorunlarını ve riskleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bununla ilgili Ufuk Bey kendi açılarından durumu sizlerle paylaşacak. Ama biz mesleki olarak baktığımızda etik değerlerimizle belirlediğimiz, yeminlerimizde vurguladığımız gibi tüm hastalarımıza hizmet verirken herkesin anlayacağı doğru ilaç kullanımını sağlamakla yükümlüyüz. Bu proje eczacılığın önündeki bu engeli de kaldıran bir projedir. Bizim açımızdan önemi odur.
Proje ortağımız olan Buca Belediyesi Kent Konseyi, Edak Eczacılar Kooperatifi, Çağdaş Görmeyenler Derneği ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne ve projeyi emekle uygulayan tüm eczacı meslektaşlarımıza çok teşekkür ederiz. Hayalimiz, projede kullandığımız “konuşan kutuların” geri ödeme kapsamına alınarak tüm ülkede uygulanması ve tüm görme engellilerin bu sağlık sorunlarından kurtarılabilmesidir. Biz çok çalışmaya devam edeceğiz, yeni başladığımız başka projelerimiz de var. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıl yine burada görüşürüz. Hepinize çok teşekkürler ederiz.
Comments